Tekstgrootte
Regulier
In één van de eerste weken zijn er 2 momenten waarop u ter kennismaking met de nieuwe klas en leerkracht 's middags in de klas kunt kijken. Elke dag bij het halen en brengen is er voor ouders een mogelijkheid om even kort contact te hebben met de leerkracht of een afspraak te maken. Daarnaast deelt de leerkracht wekelijks informatie via social schools, gaat er tweewekelijks een nieuwsbrief op social schools uit voor het hele kindcentrum, zijn er 2 á 3 10-minutengesprekken per jaar en krijgen de kinderen jaarlijks 2 rapporten mee (alleen in groep 1 maar 1).
Bijzondere situaties
Iedere ouder heeft in principe recht op informatie van de school over zijn of haar kind. Dat is ook het uitgangspunt bij ons op school. Er zijn echter wel verschillen die door wetgeving worden bepaald. De ene ouder heeft recht op meer informatie dan de andere en een enkeling heeft helemaal geen recht op informatie. Dat heeft te maken met de wettelijke hoedanigheid waarin de ouders verkeren.
Voor ouders die met elkaar getrouwd zijn of samenwonen en die het gezag over hun kinderen hebben, is de situatie gemakkelijk. Zij krijgen steeds gezamenlijk alle informatie over hun kind.
Voor ouders die gescheiden zijn, die niet meer bij elkaar wonen en die beiden het gezag hebben, ligt het niet anders. Zij hebben allebei recht op alle informatie over hun kind. Beide ouders dienen dan wel hun verschillende adressen kenbaar te maken aan de directeur van onze school.
Voor een ouderavond krijgen beide ouders een uitnodiging voor een gezamenlijk gesprek. Als de ouders dit anders willen, kunnen zij contact opnemen met de directeur.
Overigens wordt geen informatie gegeven die de ene ouder mogelijk kan gebruiken om voordeel ten koste van de andere ouder te behalen.
Ouders die geen gezag (meer) hebben over het kind, hebben een beperkt recht op informatie. Deze ouders zullen daar wel zelf om moeten vragen. De school hoeft uit zichzelf geen informatie te geven aan deze ouders. Als het gaat om de vader moet deze bovendien het kind hebben erkend. Anders heeft hij geen recht op informatie, ook niet als hij erom vraagt.
Informatie die verstrekt wordt beperkt zich tot informatie over schoolvorderingen en evt. sociaal pedagogische ontwikkelingen op school. En als het belang van het kind zich tegen informatieverstrekking verzet, dan hebben deze ouders geen recht op informatie. Dit kan het geval zijn indien een rechter of een psycholoog heeft geoordeeld dat het geven van informatie aan een ouder het kind zal schaden. Hiervan moet het schriftelijk bewijs aan de directie worden overlegd. Dit wordt aan het dossier van de leerling toegevoegd.
Aan de niet met gezag belaste ouder wordt alleen informatie verstrekt die ook aan de ouder met gezag wordt gegeven.
Voogden hebben hetzelfde recht op informatie als ouders met gezag.
Grootouders daarentegen hebben geen wettelijk recht op informatie.